Leg med din baby

Leg med din baby 3500 2333 Abel Spendabel

Din baby er så lille. Egentlig sover han mest, og så vågner han lige for at spise og få ren ble. Men det er også vigtigt, at du leger med din baby – eller i hvert fald underholder ham. Leg skaber en vigtig relation og udvikler din baby motorisk. Her er lidt forslag til, hvad du kan lave med din baby:

Det nyfødte barn

Når dit barn er 0 – 3 måneder kan det endnu ikke lege, og det behøver ikke meget stimuli. Din baby har rigeligt at forholde sig til ved at komme ud i den nye, store verden. Faktisk er mor og far det eneste stimuli, jeres baby har brug for. I kan stimulere ved at:

Danse

Her er det ikke baby, der skal danse. Men dig – med baby i favnen. Hold ham tæt ind til dig og vug rundt i stuen til dæmpet musik. Bevægelse er vigtigt for balanceevnen, og før baby selv kan bevæge sig, er det op til dig at give denne bevægelse.

Kigge på nye ting

Gå rundt i huset og kig på ting. Kig på lyset fra vinduerne, vasen i køkkenet, babyværelset, osv. At kigge på ting hjælper med at udvikle babys hjerne og forståelse for mønstre og former.

Synge

Inde i livmoderen var der fyldt med støj, så det kan de fleste babyer faktisk godt lide, når de kommer ud. Det være sig støvsugeren eller hårtørreren. En mere rar ”støj” er sang. Beroligende sange at falde i søvn til. Når barnet bliver ældre, vil sanglege være et hit.

Flytte legetøj i forskellige retninger

Baby skal lære at fokusere og følge ting med øjnene. Her vil det være en hjælp, hvis du finder noget spændende legetøj og forsigtigt fører det fra højre mod venstre og tilbage igen. Op og ned og tilbage igen. Ganske langsomt, så de små øjne kan følge med.

Massage

Berøring skaber relationer. Derfor er babymassage en rigtig god idé. Derudover kan det også hjælpe på søvnen at stimulere musklerne inden sengetid. Tryk blidt rundt på kroppen. Brug eventuelt babyolie. Hvis du gerne vil gøre lidt mere ud af babymassagen, er Katrine Birk ekspert på området.

Babygymnastik

Din baby har brug for at blive stimuleret motorisk for senere hen at kunne rulle, løfte hovedet, møve og kravle. Du behøver ikke nødvendigvis gå på et babygymnastikhold, men kan sagtens lave det hjemme i sofaen i løbet af dagen. Det kan være øvelser som:

 • Trille baby fra side til side
 • Cykle med benene
 • Klappe med hænderne
 • Klappe med fødderne
 • Lade venstre hånd møde højre fod og omvendt
 • Lade armene krydse hinanden

Rulle på bold

Din baby skal ligge på maven så meget som muligt for at blive stærk nok i nakke og ryg til at kunne holde sit eget hoved. En øvelse, der kan bruges hertil, er, at lægge baby på en yogabold og stille trille frem og tilbage. En bObles kylling kan også bruges til formålet.

3 – 6 måneder

Når barnet er lidt større, kan ligge på maven, trille og måske endda møve sig lidt rundt, er der muligheder for at lege og tumle. Du kan sagtens fortsætte med aktiviteterne ovenfor, men supplere med disse:

Kigge i spejl

De fleste børn elsker at se sig selv i spejlet. Ikke fordi de er bevidste om, at det er dem selv i starten, men bare det, at der er nogen, der responderer på deres bevægelser. Spejlet kan enten hænges ved legetæppet på gulvet eller ved puslepladsen.

Svømme

I livmoderen svømmede din baby rundt i fostervand. Derfor er det helt naturligt for små børn at være i vand. Start på et babysvømmehold eller tag en tur i den lokale svømmehal i weekenden. Bare husk en badeble og et par badebukser. Det er meget stimulerende for babyer at være i vand, så de første gange kan det være nok med 10 – 15 minutter. I kan blandt andet lave disse aktiviteter i vandet:

 • Dreje rundt
 • Hoppe
 • Sanglege
 • Fra side til side
 • Dykke (tæl ned fra 3 og dyk mod dig selv i starten)

 

Gynge

At gynge styrker balanceevnen, og så synes mange babyer, at det er sjovt. En fugleredegynge eller en sansegynge er meget velegnet til de helt små. Når baby kan sidde selv, kan du også bruge en babygynge.

Vende på hovedet

Endnu en aktivitet til at styrke balanceevnen. Vend baby på hovedet. Ja, du læste rigtigt. Hold godt fast om hofterne og så bunden i vejret på junior. Du bliver sandsynligvis kvitteret med et stort smil – i hvert fald efter et par gange.

Dreje rundt

Og så har vi balancen igen – som er så vigtig for den fremtidige motorik og kropsbevidsthed. Drej rundt. Bare stille i starten, indtil babys øjne flakker. Igen synes mange babyer, at det er en fest.

Sanglege

Lege, hvor fagter og bevægelse kædes sammen med sang og lyde er fantastiske til små børn. Børnene synes, at det er sjovt. De kan med tiden selv være med. Det styrker forståelsen for sangen og motorikken.

 • Lille Peter Edderkop
 • Klappe, klappe, kage
 • Jeg gik mig over sø og land
 • Tommelfinger, tommelfinger

Find flere sanglege og beskrivelser her.

Hvis du gerne vil have endnu flere forslag til, hvordan du leger med din baby, kan du eventuelt købe bogen Leg med din baby.