Gode råd til den første tid med baby

Gode råd til den første tid med baby 3500 2321 Abel Spendabel

Endelig er jeres baby kommet til verden. Ventetiden er ovre. I er nu et familiemedlem rigere. Bekymringerne er dog formentlig ikke blevet færre efter den lilles ankomst. Derfor får I her nogle gode råd til at gøre den første tid som familie lidt nemmere.

Amning

Allerede når barnet er født, skal det ammes. Førhen lagde jordemoderen barnet til, og det er stadig tilfældet mange steder i dag. Forskning viser dog, at amningen bliver nemmere, hvis barnet selv får lov at møve sig op og tage fat om brystet. Hvis du har overskud til det, så bed jordemoderen om at lægge barnet på din mave i stedet.

De første dage efter fødslen kan barnet være rigtigt træt og sover derfor meget. Sørg for at amme så hyppigt som muligt for at få gang i mælkeproduktionen. Det kan sagtens tage en uges tid, hvis du er førstegangsfødende. Når amningen er i gang, så sørg for, at din baby krænger læberne godt ud omkring brystvorten. Mange kvinder oplever smerter, fordi deres baby sutter forkert.

Bleen

Har du aldrig skiftet en ble før, kan du være lidt på Herrens mark, når du står der med din lillebitte purk og prøver dig frem. Personalet på sygehuset er søde til at hjælpe, så spørg dem endelig, hvis ikke de selv tilbyder det. Afføringen skifter farve næsten hver dag den første uges tid, så det er vigtigt at holde øje, da det er sundhedstegn. Nogle sygehuse udleverer en folder, der viser udviklingen. Skift bleen hyppigt i starten.

Besøg

Den nærmeste familie står sikkert i kø for at komme og hilse på det lille nye vidunder. Mange mennesker synes, at det er dejligt at vise prinsen eller prinsessen frem, men det er også i orden at sige fra. I har brug for at være sammen som lille ny familie og finde jer til rette i jeres nye rolle som forældre. Det kan være en god idé at få de fleste af besøgene ”overstået” på sygehuset. Her er der ikke en forventning om, at I serverer kaffe, eller at besøget skal vare flere timer. Så kan I tage den lidt mere med ro, de første dage efter hjemkomsten. Bed eventuelt familien om at medbringe kaffen eller kagen, hvis de senere kommer på besøg, så I kan koncentrere jer om jeres barn.

Turen hjem fra sygehuset

Hvordan spænder man egentlig en baby fast i en autostol? Hvor stram skal selen være? Hvilket tøj skal junior have på? Hvad hvis han begynder at græde? Spørgsmålene hober sig måske op, når køreturen hjem fra sygehuset nærmer sig. Det bedste råd er: tag det roligt. Det skal nok gå. De små er lidt ekstra udsatte over for vind og vejr, så hellere lidt for meget end lidt for lidt tøj. En hue er altid en god idé. Selen skal være strammere, end I tror. Der skal kun lige kunne komme to flade fingre ind under den. Har I brug for hjælp, så hiv fat i én fra personalet. De har helt sikkert prøvet det før. Hvis jeres barn begynder at græde, så tag det op, trøst, og prøv igen. Bevar roen. De fleste babyer falder i søvn, når bilen kører, så turen hjem bliver formentlig fredelig.

Søvn

Måske sover jeres baby hele den første nat – og natten efter. Er det virkelig så nemt, tænker du måske? Nej, det er det ikke. Efter fødslen er babyer trætte og udmattede og har brug for et par dage med ekstra hvile. Derfra starter hverdagen. Generelt spiser babyer ca. hver tredje time i starten. Nogle oftere, nogle sjældnere. Det gælder også om natten. Det gode er, at din baby er vant til larm og lys fra livmoderen, så der er ingen grund til at gå på listefødder. Selvom anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er at lade små børn sove i deres egen seng af sikkerhedsmæssige årsager, sover mange babyer bedre hos deres mor, da det er det, de er vant til fra livmoderen. Gør, som det passer jer bedst.

Spørg om hjælp

Det er hårdt at være nybagte forældre. Måske endda hårdere, end I havde forestillet jer. Det kræver tid at vende sig til en afbrudt nattesøvn. Lad støvsugeren stå, spis færdigretter eller rugbrød. Det er okay. I skal nok komme efter det med tiden. Spørg forældre og søskende om hjælp. Sig ja tak til svigermors lasagne, eller at din søster svinger støvsugeren. Alle med børn har været, hvor I er nu. Nogle er hårdere ramt end andre, afhængigt af barnets evne til at sove. Tag i mod hjælp og slap af.

Skal vi have en rutine?

Lad os én gang for alle slå det fast: babyer har ingen rutine. Måske er der nogle dage, der ligner hinanden, men helt kognitivt er en baby ikke i stand til at udvikle rutiner eller vaner før 4 måneders alderen. Følg jeres barn og jeres impulser. Lad barnet spise og sove, når det har lyst. Syng for det, kør en tur med barnevognen, tag ud at handle, få besøg – men gør det, når det passer ind i jeres dag.