Gode ideer til barnedåben

Gode ideer til barnedåben 2333 3500 Abel Spendabel

I Danmark skal børn navngives, inden de fylder 6 måneder. De fleste har tradition for at navngive ved en kirkelig barnedåb. Der er dog nogle ting, I skal have styr på forinden. Oveni en familieforøgelse kan barnedåben virke en smule overvældende for nogen. Her får I derfor en liste med ting, I skal have styr på, samt gode råd.

Hvornår skal festen være?

Det kan virke som en fjern tid, hvis I ikke en gang står med jeres lille ny i armene, men det er en god idé at overveje en dato rimelig hurtigt. I kirkerne kan der som regel ”kun” være 3 barnedåb ad gangen om søndagen, så hvis dagen er fyldt op, må I vælge en anden. Ligeledes med leje af lokale.

Bestille tid til dåb i kirken

Find mindst to dage, der passer jer, og tag så en tur på kirkekontoret og bestil tid som det allerførste. Inden for 14 dage efter fødslen skal I alligevel derop og registrere fødslen af jeres barn, så her kan I eventuelt slå to fluer med ét smæk.

Sende oplysninger til præsten

Af præsten får I nogle ark, I skal udfylde og indsende. De indeholder informationer om jer, jeres barn, samt gudmor/gudfar og faddere. Hvis I ikke allerede har gjort det, er det altså nu, I skal beslutte, hvem der skal stå faddere for jeres barn. De fleste kirker forlanger mellem tre og fem faddere inkl. gudmoren eller gudfaren.

Gudmor/gudfar

Den person, du vælger som gudmor eller gudfar, er den person, der skal bære dit barn i kirken og svare på barnets vegne, når præsten spørger, om barnet vil døbes i den kristne tro. Førhen var gudforældrene dem, der skulle tage sig af barnet, hvis forældrene skulle gå bort. Sådan er det ikke mere. I dag er det i langt højere grad en symbolsk gestus.

Faddere

Fadderen er dem, der skal hjælpe med at opdrage barnet i den kristne tro. De skal lære barnet om Gud og Jesus. Mange vælger i dag faddere symbolsk for at vise, at netop disse personer har en betydning, og at man ønsker dem i sit og barnets liv. Det kan for eksempel være jeres søskende eller bedste venner.

Bestille lokale

Skal hele den pukkelryggede samles, har I måske ikke plads derhjemme. Derfor skal I ud at leje et forsamlingshus eller selskabslokale. Vær i god tid! Der er ofte rift om forsamlingshuse – især hvis I ramler ind i konfirmations- eller julefrokosttiden. Alternativ kan I vælge en restaurant eller café, så både lokale og mad er ordnet på én gang. De fleste steder har I selv mulighed for indflydelse på menu, pynt og bordopstilling.

Bestil maden ude fra

Man KAN i princippet sagtens lave maden selv. Men har I ikke prøvet at holde barnedåb før, så gør jer selv den tjeneste at betale jer fra det. I ved ikke på forhånd, hvordan jeres barn reagerer dagene op til og på selve dåbsdagen. Er jeres baby ked af det og har brug for sin mor og far hele tiden, kan det være rigtig svært at nå det hele. Det kan også være, at I har været oppe en gang i timen hele natten de sidste fire dage, og så er det altså rart at skulle lave så lidt som muligt og i stedet bruge sit minimale overskud på selve festen.

 

Pynt og kage

Traditionelt bliver der pyntet op med lyseblå farver til drengedåb og lyserøde farver til pigedåb. Gør som I vil. Meget pynt kan købes billigere på nettet. I skal for eksempel bruge:

  • Servietter
  • Duge
  • Bordpynt
  • Balloner
  • Bannere
  • Guirlander

Nogle vælger en kage i tilsvarende farver med barnets navn. Den skal også bestilles hos en konditor i god tid. Andre vælger en slikbuffet i temafarverne – eller en kombination.

Navngiv først og døb senere

Hvis I af én eller anden årsag har behov for eller lyst til at navngive jeres barn inden barnedåben, er det intet problem. Det kan for eksempel være, hvis I skal ud at rejse og har behov for at bestille et pas. Navngivning er simpelt og lige til. I kan gøre det online med Nem-Id lige her.