Alt du behøver at vide om amning

Alt du behøver at vide om amning 4500 3000 Abel Spendabel

Det ser så let ud, når mødre elegant hiver en stofble op ad tasken og svinger over skulderen, så de lettere afspejlet fra omverdenen kan give deres lille baby mad. Sandheden er dog, at amning sjældent er så nemt, som det ser ud, og det kan overraske mange nybagte mødre, at amning både kan være svært og gøre ondt. Her får du en guide til en god amning, gode råd og vejledning til, hvordan du lettest kommer i gang med en vellykket amning.

Amning starter allerede lige efter fødslen

Så snart din baby er født, vil den instinktivt lede efter mad. I mange år har det været tradition, at jordemoderen har hjulpet barnet til brystet. Nyere forskning viser dog, at der er større chance for en korrekt sutteteknik, og derved en smertefri amning, hvis barnet i stedet bliver lagt på maven og selv får lov at møve sig op og tage fat omkring brystet. Det er den mest naturlige måde, og det vil ligge i barnets instinkter, hvordan det skal tage fat omkring brystvorten.

Det tager lidt længere tid på den måde, men hvis barnet som udgangspunkt er sundt og raskt, vil det være en god idé at bede jordemoderen om at vente med undersøgelse, måling og vejning og i stedet lægge barnet på maven af dig. Metoden kaldes også laid back.

Amning de første dage

De første dage efter fødslen, skal barnet ammes ofte for at få gang i mælkeproduktionen. Allerede under graviditeten, går produktionen i gang, og mange vil kunne klemme lidt gennemsigtig mælk ud, allerede inden barnet er født. Den første mælk kaldes råmælk. Det er gennemsigtigt og tykt og indeholder en masse gode ting, barnet har behov for i starten. Netop den store mængde næring gør også, at barnet kan overleve på det, selvom der kommer meget lidt ud.

Fordi barnet de første dage lever af den smule råmælk, der er i brysterne, inden mælkeproduktionen rigtig kommer i gang, vil de fleste børn tabe sig. Det er helt normalt, at et nyfødt barn taber sig op til 10% af fødselsvægten. Det skyldes også, at barnet er træt efter den anstrengelse, en fødsel er, og naturligt vil sove rigtig meget de første døgn.

Nogle barselsgange er meget hurtige til at tilbyde nyfødte modermælkserstatning, hvilket er en skam. Så længe barnet er sundt og raskt, har det ikke brug for andet end råmælken. Tværtimod vil det være sværere at få mælkeproduktionen i gang, hvis barnet får mad andetsteds og derved ikke stimulere brystet nok. Derfor går en del amningerne i vasken, hvis først barnet er begyndt at få supplerende modermælkserstatning, inden mælkeproduktionen er kommet ordentligt i gang.

Hvor ofte skal du amme dit barn

I starten vil dit barn skulle spise ca. hver 3. time – også om natten. Tager det på, som det skal, er tidsintervallet ikke så vigtigt. De fleste børn vil fint være i stand til selv at give besked, når de trænger til mad. Nogle vil spise sjældnere, andre vil spise oftere. Du bør som udgangspunkt altid tilbyde bryst, når dit barn giver udtryk for sult.

Amning er meget mere end mad. Det er også tryghed, nærhed og kærlighed. Det er måden, hvorpå dit barn kan være så tæt på dig som muligt og kan blive afskærmet fra den overvældende omverden. Er der nogen, der påpeger, at dit barn ammes for ofte, så lad det gå ind ad det ene øre og ud af det andet; spædbørn kan ikke ammes for meget. Lyt til dig selv og dit barn. Det vil lønne sig ved et glad og trygt barn, der græder mindre.

Gode ammestillinger

Du skal amme rigtig meget og rigtig længe de første mange måneder af barnets liv. Gør dig selv en stor tjeneste og invester i en rigtig god ammepude. Det er hårdt for ryg, nakke og skuldre at sidde anstrengt at amme. Det er helt normalt at nyfødte spiser op til 12 gange i døgnet, og nogle spiser endda endnu oftere. Du vil bruge mange timer på det dag og nat, så find en ammestilling, der passer dig godt. Prøv dig frem.

 • Traditionel ammestilling: Barnet ligger på tværs henover din mave og støttes af din underarm.
 • Laid back ammestilling: Barnet ligger mave mod mave ovenpå dig, mens du ligger godt tilbagelænet. Det er afslappende for ryggen og giver barnet en god mulighed for at få ordentligt fat og derved sutte optimalt.
 • Tvillinge ammestilling: Barnet ligger med krop og ben under din arm i samme side, som der ammes fra. Du støtter hovedet med din hånd. Kan bruges til at amme to børn på samme tid, deraf navnet, men er også god til at afhjælpe mælkekirtler på ydersiden af brystet.
 • Liggende ammestilling: Barnet ligger på siden med maven mod dig og ammer. Du ligger også på siden. Denne stilling er rigtig god til natamning.

Den rigtige sutteteknik er afgørende

Rigtig mange kvinder oplever smerter, sår og revner, når de starter med at amme. Brystvorterne skal vendes til amning, og det er naturligt med startproblemer, men problemerne bør ikke fortsætte – i så fald er der noget galt. Det, der oftest giver anledning til unødige smerter, er, at barnet har en forkert sutteteknik.

Den korrekte sutteteknik, der giver barnet mest muligt mælk og skåner dig for ømme brystvorter, er følgende:

 • Brystvorten skal helt ind i barnets mund, op i ganen og røre den bløde del. Er din brystvorte læbestiftformet, når barnet slipper, suttes dit barn for yderligt, og det vil resultere i smerter.
 • Barnets under- og overlæbe skal krænges godt ud omkring brystvorten, så mest muligt af det brune område af brystvorten er i barnets mund. Det gør du ved at lade barnets næse være ud for brystvorten og selv gabe op omkring den. Barnet skal føres til brystet – ikke omvendt.
 • Nogle børn krænger ikke læberne ordentligt ud af sig selv, og du kan med en finger hjælpe barnets læber ud omkring brystvorten i starten.
 • Barnets tunge skal svøbe om brystvorten. Du skal gerne kunne se tungen og se bevægelserne op gennem kæben – helt op til ørerne.
 • Har du sår, revner eller store smerter, kan det være en god idé at benytte en ammebrik, indtil brystvorterne er helet. Invester gerne i en god brystvortesalve og brug forebyggende helt fra start.

Gode råd til amning

 • Oplever du mælkeknuder, så gå i bad og massér brystet godt under det varme vand, indtil knuderne forsvinder. Hvis ikke du afhjælper mælkeknuder, kan det resultere i brystbetændelse, hvilket er meget smertefuldt og kræver penicillin.
 • Køb ammeindlæg inden fødslen. De fleste ammende kvinder vil opleve, at deres bryster lækker i tide og utide. Sørg for at have ammeindlæg klar allerede ved fødslen, så ikke du pludselig står med to store pletter på trøjen.
 • Invester i en god ammepude. Du kommer til at bruge RIGTIG mange timer på amning, så sørg for at sidde ordentligt og aflaste ryg, nakke og skuldre mest muligt.
 • Husk et glas vand og fjernbetjeningen, inden du sætter dig for at amme. Mange oplever tørst, når de ammer, hvilket er helt naturligt. Det er ikke nemt at rende rundt med en ammende baby, så husk det hele, inden du sætter dig.
 • Invester i ordentligt ammetøj, herunder amme BH’er og ammetoppe. Det er bare nemmere at kunne åbne op, end at skulle flashe bryster og maveskind, når dit barn pludselig kræver mad midt i storcentret.
 • Hav altid en stofble med. Stofbleer er geniale til rigtig mange ting. Du kan hive hjørnet ind under BH-stroppen og skærme dit barn fra omverdenen, mens det spiser. Og så kan du lige tørre brystet og barnet om munden efterfølgende.
 • Amning er vigtigt, men ikke afgørende. For nogen virker det unaturligt eller vil bare ikke lykkes. Følg din mavefornemmelse. En god mor sidder ikke i brysterne.

Andre gode artikler omkring amning

https://www.alt.dk/boern/25-raad-til-en-god-ammestart

http://dengodebarsel.dk/ammestillinger-og-sutteteknik/