Forbered dig på fødslen

Forbered dig på fødslen 3500 2333 Abel Spendabel

Efterhånden som fødslen nærmer sig, tænker du sandsynligvis mere og mere på den. Måske har du hørt om smerterne og den vilde følelse fra familie og veninder. Selvom fødsler er meget individuelle, er det kort sagt en oplevelse, du aldrig glemmer og som ikke kan sammenlignes med noget, du tidligere har været igennem. Det er svært at forberede sig på den første fødsel, så her får du lidt gode råd.

Tal, lyt og læs

Du skal italesætte dine tanker. Snak med dine veninder. Snak med din mand. Snak med din mor. Fortæl om dine bekymringer. Lyt til historier – men bed om konstruktive og positive erfaringer. Læs bøger eller læs på nettet. Træn gerne din krop, da en fødsel i anstrengelse svarer til at løbe et maraton. Gå til fødselsforberedelse og mød op til rundvisning på sygehuset. Jo mere du forbereder dig, des bedre vil du blive til at tackle tankerne omkring den forestående fødsel.

Smertefri fødsel

Hvis du blev glad og lettet over ordet ”smertefri”, bliver du desværre skuffet nu. For smertefri fødsel findes ikke. Dem, der påstår det, har ikke prøvet at føde. Der findes dog metoder til at arbejde med smerten og veerne, så de bliver mest effektive, og så du kan snyde kroppen til at tro, at de slet ikke gør så ondt endda.

Den meste brugte metode er Anja Bays Smertefri Fødsel. Metoden findes som fødselsforberedelseskurser og som gør-det-selv øvelser i bogform. Du lærer blandt andet at arbejde med din mentalitet omkring fødslen, din vejrtrækning og din presseteknik. Du bliver instrueret i at praktisere øvelserne løbende, så din krop bliver forberedt på den store belastning, der venter, og derved i topform til selve fødslen. Rigtig mange kvinder har haft gavn af metoden.

Lav en fødselsønskeliste

En fødsel forbindes ofte med mangel på kontrol. Og det bryder de færreste kvinder sig om. Hvis du har det sådan, så lav en fødselsønskeliste. Listen er både god at have for din jordemoder, så hun ved, hvad du har af tanker omkring fødslen, men også for dig selv, når du begynder at blive presset. Listen kan blandt andet indeholde ønsker til:

  • Lavement
  • Smertestillende medicin/hjælpemidler
  • Om jordemoderen skal oplyse før, undervejs eller efterfølgende
  • Musik/ro/snak
  • Fødselsstillinger
  • Berøring

Listen er skrevet før fødslen. Før du egentlig vidste, hvordan en fødsel er. Derfor er ændringer undervejs altid tilladt. Der kan også opstå årsager til, at ønskerne ikke kan opfyldes, eller at jordemoderen rådgiver dig til andet.

Lyt til din krop

Måske bekymrer du dig om fortællinger om timelange smerter, om at briste og skulle syes, om at have svært ved at gå på toilettet efterfølgende og mange andre skræmmende ting. Ja, det gør ondt at føde, og ja, du skal måske syes. Men din krop er bygget til det. Din krop er bygget til at udvikle et lille menneske og bringe det til verden. Derfor er det vigtigste råd, at du skal lytte til din krop hele vejen igennem. Hvis der kommer en ve, så lad den komme. Hvis du har lyst til at skrige, så skrig. Hvis du føler, du skal presse, så pres.

Snak med din jordemoder

Din jordemoder har bistået hundredvis af fødsler før din. Hun ved, at du kan klare det. Også selvom du i et svagt øjeblik bliver i tvivl. Hvis du er bange eller nervøs, så tal med din jordemoder til konsultationerne. Hun kan oplyse eller rådgive dig, så du er bedst muligt forberedt.

3 ting der er værd at vide

  • Varmt vand og bevægelse er smertelindrende. Stå op og vug under veerne, hop på en yogabold eller tag et varmt bad.
  • Sørg for at spise godt hjemmefra. Når veerne rigtig tager til og fødslen går i gang, vil du formentlig miste appetitten. Kroppen har brug for mest muligt næring til den store kraftanstrengelse, den skal igennem.
  • En del kvinder får rifter eller brister. De fleste af dem beretter om, at de ikke mærker syningerne efterfølgende. Lytter du til din jordemoder i pressefasen, kan du godt undgå at briste.