Det skal du have styr på inden babys ankomst

Det skal du have styr på inden babys ankomst 2480 3507 Abel Spendabel

Terminsdatoen nærmer sig med hastige skridt. Måske er du gået på barsel, og du er formentlig godt mærket af graviditeten. Måske har du købt lidt ind til baby i løbet af de sidste uger eller måneder, men har svært ved at bevare overblikket. For hvad får du egentlig brug for til at starte med? Og hvad kan vente?

Tøj

Det kan være svært at vide, hvilken størrelse tøj, du skal købe. Nogle nyfødte svømmer i str. 50, mens andre bruger str. 56 lige fra fødslen. Køb bodyer i lidt af hvert. Som udgangspunkt kan du nøjes med at købe en smule i str. 50, da langt de fleste babyer hurtigt vokser ud af denne størrelse. I starten behøver du kun langærmede bodyer, uanset temperaturen udenfor. Din baby kommer lige fra en dejlig varm livmoder, så shorts og korte ærmer er ikke at foretrække til en begyndelse. Bukser og strømper eller strømpebukser kan bruges til bodyerne. Nogle finder det nemmere med sparkedragter, så køb gerne lidt af hvert, så du kan prøve dig frem.

Et par natdragter er også gode at have til om natten. Når din baby igen når sin fødselsvægt, er det tilladt at sove lur ude i barnevognen. Det kræver en god dragt – for eksempel en flyverdragt – og hue om vinteren. Eventuelt også luffer og futter, hvis dragten er uden ombuk på hænder og fødder. Det almindelige tøj er fint at sove i om sommeren. På de koldere dage kan en uld- eller bomuldsdragt være god at tage ud over.

Sengetid

Til en start skal du beslutte, hvordan din baby skal sove om natten. Skal det være i liften, i tremmeseng eller i en bedside crip? Eller måske i jeres seng? Hertil skal du have en babydyne – gerne to, da uheld forekommer ofte – og mindst 2 – 3 ekstra sæt sengetøj plus lagner. Det anbefales ikke at bruge hovedpuder til babyer, så det er der ingen grund til at kaste penge efter. Derudover en sengerand til at skærme baby, hvis du vælger en seng. En babynest kan bruges i tremmesengen eller i jeres seng for at give baby en omsluttende følelse.

Som sagt sker uheld ofte, og nogle sværger derfor til vådliggerlagner – også kaldet tisseunderlag. Du skal dog være opmærksom på, at et sådant underlag ikke tillader huden at ånde, og derfor holder på varmen. Derfor skal du løbende holde øje med, om din baby bliver svedig. Alternativt kan du købe en rullemadras og lægge under lagnet.

Til mor

Det er ikke kun din baby, der har brug for en masse nye ting. Det har du som mor også. Det vigtigste er amme BH’er og ammetoppe. Det gør ammelivet meget nemmere. De fleste har også brug for ammeindlæg, da brystet naturligt vil løbe over i starten, hvor mælkemængden tilpasses. Du må desuden indstille dig på, at dine bryster sandsynligvis vil være medtagede det første stykke tid. Som minimum vil du opleve ømhed, men der er også chancer for revner og sår. Derfor er det en god idé at have en brystvortecreme liggende.

Spisetid

Gør dig selv en tjeneste og køb en ORDENTLIG ammepude. Amning er sindssygt hårdt for ryg, nakke og skuldre, og du kommer til at bruge rigtig meget tid på det. En nyfødt baby kan snildt spise 12 gange i døgnet. Din baby kan ikke kende forskel på nat og dag i starten og vil derfor spise lige så hyppigt om natten. Han skal dog med tiden lære, at mørke og ro er lig med nat. Derfor er det en god idé at snakke stille og holde lyset slukket om natten. Gøre det så kedeligt som muligt. Køb en natlampe med et svagt lys, der lige akkurat tillader dig at amme.

På tur

En barnevogn er ikke et absolut must fra fødslen, da din baby først må sove ude, når fødselsvægten igen er nået, og vægten siger minimum 3500 gram. Alligevel er det en rigtig god idé at bestille barnevognen inden fødslen, da leveringstiden kan være lang afhængigt af modellen. Og så er du fri for at skulle tænke på det efter fødslen, hvor der er rigeligt andet at bryde hovedet med. Med barnevognen følger som regel både en lift og en pusletaske, der kan være fin til en start, indtil du kender dit behov. Det er også muligt at købe samlede pakker til de forskellige modeller, der indeholder madrasser, myggenet og regnslag.

Har du bil, skal du have en autostol. Tillader din bil det, så vælg én med isofix-base for en bedre sikkerhed. Din baby må som udgangspunkt ikke sidde i stolen i længere end 20 minutter ad gangen i starten, men det kan alligevel være en rigtig god idé at overveje en autostol med hank, så du kan transportere din baby til og fra bilen.

Pusletid

Inden fødslen skal du sørge for, at der står et puslebord klar. Vælg et bord, der passer i højden, for du kommer til at tilbringe rigtig meget tid ved det de næste år. Til puslebordet skal selvfølgelig være en puslepude. Hav en god stak newborn bleer stående – du kan snildt skifte 10 bleer dagligt den første tid. Der findes rigtig mange gratis babypakker i de forskellige supermarkeder, så du kan prøve de forskellige bleer og finde den model, der har den bedste pasform til netop din baby.

Til at bade din baby, skal du have et babybadekar. Gerne et på stativ for en bedre arbejdsstilling. Du kan vælge at holde baby selv eller købe en babyindsats. I starten anbefales det ikke at putte noget i vandet, men senere kan du få brug for babyolie eller babysæbe. Hvis din babys hud er tør i starten, kan en god fed babylotion også være en god idé at have klar. Køb et par bløde håndklæder til efter badet – gerne med hætte.

Se tjeklisten for, hvad du ellers kan få brug for ved puslebordet.

Andet du skal have styr på

  • Forsikring til din baby
  • Ansøge om faderskab, hvis ikke I er gift
  • Testamente, hvis ikke I er gift
  • Melde fødslen på kirkekontoret senest 14 dage efter fødslen
  • Oprette børneopsparing
  • Invitationer til barnedåb. Find evt. inspiration på Inksaloon

Download huskeseddel