Barselslivet – hvad kan du egentlig forvente?

Barselslivet – hvad kan du egentlig forvente? 3484 2323 Abel Spendabel

Lige om hjørnet venter barslen. Ikke nok med, at du snart får din guldklump at se, og I bliver en rigtig lille familie, du får faktisk også lov at gå hjemme og hygge dig med din baby i mange måneder. Så skal du rigtig på café med veninderne, ud at gå med barnevognen og måske en tur i fitness. Eller skal du?

Livet som sofakartoffel

Skønt, der faktisk findes de der overskudsmødre med babyer, der stort set sover dagen – og natten – væk, er det altså ikke sådan flertallet af babyer opfører sig. Din baby er vant til at være tæt på dig hele tiden, og det er et naturligt instinkt, der fortsætter efter fødslen. Du kan sagtens risikere, at din baby stikker i et skrig, hver gang du forsøger at lægge hende fra dig, og at den eneste soveplads, der dur, er dig. Det er helt normalt. Og det er også helt normalt, hvis amningen sammenlagt foregår halvdelen af døgnets timer i starten. Det tryggeste sted er i din favn, og din baby skal lige så stille lære at blive selvstændig, men det tager tid. Lang tid. Derfor bør du glemme alt om overskudsmoren med nybagte boller og i stedet for tænke på dig selv som en sofakartoffel det første lange stykke tid. Det er en del af livet som nybagt mor.

Få hjælpe til praktiske gøremål

Rigtig mange nybagte mødre bliver overraskede over den omvæltning hverdagen tager. Nattesøvnen bliver konstant afbrudt, og det er hårdt ikke at få sammenhængende søvn. Glem nullermændene i hjørnerne, lad opvasken stå og køb færdiglavet mad. Det er helt tilladt at vælge den nemme løsning, at sige nej til besøg eller bede gæsterne om selv at medbringe forplejningen. Se de første måneder som en undtagelsestilstand, hvor alle parter i familien skal lære deres nye roller at kende. Og hvor det vigtigste er, at jeres baby trives.
Overvej rengøringshjælp, en hundelufter, eller køb en babypakke med det mest essentielle til baby, så hverdagen bliver så let som muligt. Med en begrænset nattesøvn, og et lille væsen der kræver al din opmærksomhed i løbet af dagen, er overskuddet hverken til støvsugning eller madlavning. Drop den dårlige samvittighed og fokuser på dét, der er vigtigt lige nu: din lille nyfødte baby.

Følg din mavefornemmelse

Har du lyst til at blive i sengen og ligge hud til hud med din baby? Så gør det. Aflys dagens aftaler og nyd den lille, så længe det varer. Pludselig kravler hun rundt nede på gulvet og har ikke tålmodighed til at ligge i sin mors favn. Har du mere lyst til en tur i centret, så pak barnevognen og afsted. Det værste, der kan ske, er en baby, der er ked af det, og det har alle andre mødre også prøvet. Gå en tur i babyloungen eller tag hjem og forsøg igen en anden dag. Der er ingen rigtig eller forkert måde at gøre tingene på. Alle mødre og alle babyer er forskellige. Find en hverdag, der fungerer for jer begge.

Barselslivet – det er helt okay

Måske havde du forestillet dig 10 måneder i sus og dus med en smilende baby på armen, opsat hår, en snorlige makeup og en varm latte i hånden – sådan går det sandsynligvis ikke, og det er faktisk helt okay. Vi ser kun de (få) heldige mødre med børn med ualmindelige gode sovehjerter, for hvordan skulle vi se de tusindvis af andre nybagte mødre, der sidder med deres sovende baby på maven hjemme i sofaen dag ud og dag ind? Frygt ikke barselslivet; din barsel bliver ikke ødelagt. Det er hårdt i starten, men det bliver nemmere med tiden, og i det store hele er det ret fantastisk at sidde med sin lille guldklump i favnen. Hvis du indretter dig efter omstændighederne, kan du slappe en masse af, se nogle gode serier på netflix og nyde, at du gør lige præcis dét, du er skabt til: tager dig af din nyfødte baby på allerbedste vis.